Deze 10 punten maken de Engelse taal zo krachtig

Zijn er zwakke talen? Zeker niet! Elke taal heeft zijn rijkdom, zijn bijzonderheden en zijn complexiteiten die het tot een unieke taal maken en dierbaar zijn voor zijn sprekers. Bepaalde talen domineren echter het wereldwijde taallandschap. Dit is het geval voor het Engels, dat op veel gebieden zelfs een quasi-monopolie status heeft.

Ontdek de 10 sterke punten van de taal van Shakespeare.

1. Een alom aanwezige taal

  • Engels is de eerste internationale taal en domineert het wereldtaal landschap, op de voet gevolgd door Chinees-Mandarijn, Arabisch en Spaans.
  • Engels is de moedertaal van meer dan 370 miljoen mensen
  • Engels is de officiële taal van meer dan 65 van de 195 landen.
  • Engels is de tweede officiële taal in 27 andere landen.
  • Engels is de meest onderwezen taal ter wereld.
  • Engels is een van de zes officiële talen en twee werktalen van de Verenigde Naties (VN).
  • Van de bijna 8 miljard mensen zijn er 1,5 miljard Engels sprekenden.

2. Een moderne taal

Het Engels bevat elk jaar duizenden nieuwe woorden. Zo verscheen het woord “fast food” in 1951 voor het eerst in het woordenboek Merriam – Webster en is het sindsdien verschenen in vele andere talen. Het symboliseert deze brutale moderniteit van de Engelse taal en in het bijzonder tegenover haar Europese neven. Sociale netwerken en de kolossen van Amerikaanse technologie zoals Google, Facebook, YouTube en Twitter hebben ook grotendeels bijgedragen aan de popularisering van het Engels. “Likes”, “Posts” en “Tweets” zijn onderdeel geworden van ons vocabulaire en worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt.

3. Een taal van kunsten, wetenschappen en technologie

Van Beowulf, een belangrijk episch gedicht in de Angelsaksische literatuur, tot de planetaire hits van Elvis Presley, de Beatles of Michael Jackson. Engels heeft zich over de hele wereld gevestigd en geniet een ongeëvenaarde populariteit. Hollywood heeft ook grotendeels bijgedragen aan dit succes met zijn blockbusters en zijn cohort van sterren.

Hegemonische en met het taalkundige monopolie, Engels is nu de belangrijkste taal van de internationale wetenschappelijke literatuur. Voorheen vergezeld door Frans en Duits, heeft het Engels zich op veel technologische gebieden opgedrongen en vooral sinds de komst van internet. Tegenwoordig is 90% van de websites toegankelijk in het Engels.

4. Een taal van commercie, zaken en macht

De taal van het grootste koloniale rijk in de geschiedenis en ’s werelds eerste supermacht. Toch kon het Engels pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van de grond komen en de eerste taal ter wereld worden. Gestimuleerd door globalisering en de ontwikkeling van de liberale economie waarvan het de belangrijkste steun is, heeft het Engels zich gevestigd als de taal van het bedrijfsleven.

Gebruikt in de belangrijkste beurzen en financiële centra van de planeet, wordt Engels dagelijks gebruikt om de overgrote meerderheid van commerciële en financiële transacties op aarde uit te voeren. Vaak vereist door recruiters en bedrijven die een internationale dimensie willen verwerven, is Engels één van de meest gevraagde professionele taalvaardigheden.

5. Een gemakkelijke taal om te leren

Het Engels is een gemakkelijke en “logische” taal. Eenvoudig en snel te leren, zonder vervoeging of ingewikkelde grammatica. Engels is waarschijnlijk de eerste taal, die je moet leren als je geen moedertaalspreker bent. Vanaf de basisschool, in de klas of via online Engelse lessen met een privéleraar, je leert het gemakkelijk en snel.

6. Een flexibele en modulaire taal

In het Engels kun je dingen op honderd verschillende manieren zeggen. Door zijn uitzonderlijke flexibiliteit kun je in het Engels hetzelfde woord op verschillende manieren gebruiken. Het woord “ right ” kan dus in het Nederlands vertaald worden als: goed, rechts, rechtvaardig, rechts, ordenen, ordenen, rechttrekken, regelen, enz. Bovendien erkent de Engelse taal geen enkele taalkundige autoriteit zoals de Franse Academie voor Frans. Het is dus een pluricentrische taal die graag alle toevoegingen of ontwikkelingen accepteert, of het nu gaat om syntaxis, woordenschat of accent.

7. Een “coole” taal

Engels is “cool”. Zoals dit nu universele adjectief en totem van een tijd waarin wereldsterren, vaak Amerikaanse, van pop, cinema of sport probeerden een beeld over te brengen, een “coole” houding en dicht bij hun publiek. Als we tegenwoordig de neiging hebben om Engels in alle zinnen te stoppen, is dat omdat de Engelse taal ons niet alleen weet te verleiden, maar ook in ons lexicale veld ingrijpt om ons “coach”, “meeting”, “date” en vele andere uitdrukkingen… zo veel meer “cool”.

8. Een dominante taal

Een taal domineert alleen door de kracht van zijn sprekers. Gesproken door bijna een kwart van de planeet, domineert Engels de wereld om historische en geopolitieke redenen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stelden de Amerikanen, de winnaars van het conflict, zich niet tevreden met het sturen van soldaten en geld, ze stuurden ook hun muziek, hun cultuur en hun beroemde “ American way of life ”. Met Hollywoodfilms, rock and roll en kauwgom hebben Amerikanen Europa en de wereld veroverd. Door positieve waarden te verspreiden aan het einde van een verwoestend conflict, hebben de VS en hun nieuwe culturele referenties in grote mate bijgedragen aan het succes van de Engelse taal.

9. Een taal met meerdere oorsprongen

Een ander sterk punt van het Engels is het aanpassingsvermogen. Een Indo-Europese Germaanse taal, Engels absorbeert andere talen. Een derde van de woorden is van Normandische en Franse oorsprong en meer dan twee derde van de woordenschat komt uit het Frans of Latijn. Hoe ongelooflijk het ook mag lijken, wanneer het Britse parlement koninklijke goedkeuring krijgt voor een wetsvoorstel, zegt de Clerk of the Parliament, Clerk of the Parliaments in the House of Lords, de volgende zin hardop: “ La Reyne want it ”. Dit overblijfsel van Britse parlementaire procedures herinnert ons eraan dat het Frans, of liever Normandisch, ooit de officiële taal was van de Engelse kroon.

10. Een eeuwige taal?

Als rijken verdwijnen, hoe zit het dan met talen? De levensduur van een taal wordt geschat tussen 2000 en 5000 jaar. Bepaalde talen die eeuwenlang in bepaalde regio’s van de wereld worden gesproken, zijn uiteindelijk verdwenen en zijn nu opgenomen in de lange lijst van dode talen. Oud-Egyptisch, Latijn of Fenicisch vergezelden in hun herfst grootse beschavingen en wereldlijke rijken. Als het overwicht van het Engels dat van het Frans aan het begin van de 20e eeuw verving, zal de situatie waarschijnlijk veranderen met recente geopolitieke en demografische omwentelingen. Chinees, met zijn 1.300 miljard moedertaalsprekers, wacht ongetwijfeld geduldig op zijn beurt om de eerste taal ter wereld te worden.

Site Footer