Leer Japans: fouten om te vermijden!

Als je net bent begonnen met het leren van Japans of als je erover denkt binnenkort te beginnen met leren, volgen hier enkele fouten die je niet moet maken.

1- Niet leren schrijven

De grootste fout die je moet vermijden, is om geen geschreven Japans te leren en alleen de klanken in Latijnse letters te schrijven. Het is waar dat het veel verleidelijker is om het leren van al deze symbolen die extreem ingewikkeld lijken, uit te stellen. Helaas is dat niet echt een goed idee. Japans schrift is een integraal onderdeel van de taal. Als je het niet leert, schiet je jezelf in de voet en vertraag je het leren.

2- De uitspraak negeren

Er gaat een gerucht dat Japans een makkelijke taal is om uit te spreken, het is niet helemaal waar. Het is waar in die zin dat het niet zoals bijvoorbeeld Pools is, dat verschillende klanken heeft die niet in het Nederlands bestaan. Als je echter naar de fonetische transcriptie van woorden in het Japans kijkt, zul je veel kleine nuances opmerken waar je op moet letten.

Doe goed onderzoek naar de uitspraak van de verschillende klanken in het Japans, dat is erg belangrijk. Soms worden ze bijna als in het Nederlands uitgesproken, maar niet helemaal, het is deze nuance die je moet beheersen. Wees niet lui!

3- Grammatica verwaarlozen

Pas vooral geen Nederlandse grammatica toe op het Japans, dit werkt niet! Dit is een advies dat moet worden toegepast, ongeacht de taal die je wilt leren. Je moet jouw zinnen niet volgens dezelfde logica construeren als die van jouw moedertaal. Grammatica verschilt van taal tot taal. Klein voorbeeld: in het Japans staat het werkwoord altijd aan het einde! De algemene constructie van zinnen is: onderwerp, object, werkwoord. In het Nederlands is het: onderwerp, werkwoord, object.

4- Leer onnatuurlijk Japans

Je moet weten dat er in het Japans enorme verschillen zijn tussen de taal die zeer oraal kan zijn en de zeer beleefde taal. Er zijn bijvoorbeeld werkwoorden die voor de beleefde vorm worden gebruikt, werkwoorden die voor de neutrale vorm worden gebruikt en nog steeds werkwoorden die in de eerste persoon worden gebruikt voor de bescheiden vorm. Daarom is het verstandig om veel te praten met autochtonen en veel luisteren. Het is ook beter om te beginnen met het goed beheersen van de beleefde vorm om uw gesprekspartners niet te beledigen. Weet ook dat geslacht voor verschil zorgt in de taal. De vrouwelijke vorm is anders dan de mannelijke in zinsconstructie. De val waarin je niet mag vallen, is spreken als de manga! Maar je zult dan zeker algemene hilariteit opwekken.

5- Geen hulp vragen

Aarzel vooral niet om hulp te zoeken. Zoals je misschien al geraden hebt, is Japans een vrij complexe taal die tijd en geduld vereist. Als je je leerproces wilt versnellen en al deze fouten wilt vermijden, kies dan voor Japanse lessen met een privéleraar Japans, dat zal je pas echt vooruit helpen!

Site Footer